divendres, 30 de novembre del 2007

PRIMER RODALIES !



Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) de Terrassa participarà a la Manifestació que tindrà lloc el dissabte 1 de desembre a les 17,00h a la Plaça de Catalunya de Barcelona sota el lema "Som una nació i diem prou. Tenim el dret a decidir sobre les nostres infraestructures" convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir i que ha rebut l’adhesió de més de 150 entitats de caire social, cultural i polític.
Els regidors d’ICV-EUiA, la direcció local i els militants de l’organització ecosocialista de Terrassa participaran en aquesta important manifestació. ICV assistirà a la manifestació amb l’objectiu de reivindicar que per davant de l’AVE, primer està el servei de rodalies i exigir que es donin solucions reals per un servei que avui és un desastre, fruït de la falta d’inversions històrica i la gestió desastrosa per part del Ministerio de Fomento, i que està perjudicant greument a desenes de milers de ciutadans i ciutadanes. Cal que, entre d’altres qüestions, la ciutadania manifesti la necessitat d’un model d’infraestructures alternatiu que prioritzi rodalies i un model de mobilitat i d’infraestructures al servei i a l’interès general dels ciutadans i ciutadanes de tota Catalunya i amb criteris d’equilibri territorial. La societat catalana es mereix un servei de transports públics de persones i mercaderies de qualitat i de proximitat.
També cal que la ciutadania expressi contundentment que en política la prepotència i l’arrogància estan de més i a la ministra de Fomento Magdalena Álvarez li sobren, com ha vingut demostrant reiteradament amb la seva actitud.
ICV, que ha citat als seus adherits/des i simpatitzants a les 16,00h a l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Terrassa per acudir en transport públic, fa una crida a la ciutadania de Terrassa a participar en aquesta manifestació.

http://www.primer-rodalies.blogspot.com/

dijous, 29 de novembre del 2007

PLA DE MANDAT: COMPROMÍS AMB LA CIUTAT

El govern d’esquerres a Terrassa ja disposa del Pla de Mandat de l’Ajuntament pels propers quatre anys, on es preveuen i es prioritzen les actuacions que s’impulsaran en els propers quatre anys. Manuel Pérez, Tinent d’Alcalde i portaveu del Grup Municipal d’ICV-EUiA ha participat en una roda de premsa per presentar el contingut del Pla amb els socis de govern, PSC i ERC.
Per segona vegada l’esquerra plural consensua el Pla de Mandat a partir de l’Acord Programàtic assolit després de les eleccions municipals. El Pla de Mandat fa visible la voluntat de transparència del govern en la seva gestió, i alhora concreta els seus compromisos davant de la ciutadania. En ell hem establert les línies estratègiques municipals, les accions concretes a desenvolupar i les mesures que permetran avaluar el seu compliment. El Pla vol donar resposta als problemes quotidians de les persones i als reptes de futur de la ciutat, sent una eina eficaç per avançar cap a una Terrassa més justa i cohesionada socialment, pròspera i sostenible, amb més oportunitats i qualitat de vida per a tothom.
Des del punt de vista del Grup Municipal d’ICV-EUiA el Pla de Mandat es compromet a desenvolupar accions polítiques per fer front als reptes que té la ciutat en aquest proper període i aposta per un model de ciutat concret davant de les noves realitats socials i la complexitat de la mateixa. Un model de ciutat que combina creixement amb cohesió social, diversitat amb convivència, creixement de l’ocupació amb innovació, modernització amb augment de la sostenibilitat, i un model de gestió i de serveis públics amb compromís en l’articulació de participació i proximitat:
Donar resposta al creixement de la ciutat i reforçar el sentiment de pertinença a Terrassa com a projecte col·lectiu. Terrassa és una ciutat complexa amb nous usos de l’espai i nous protagonistes. Fer créixer la xarxa de serveis i d’equipaments públics en tots els àmbits (educatiu, sanitari, social i cívic, esportius ...). Especial atenció al reforçament de tots els serveis d’atenció a les persones per incrementar la inclusió social i la qualitat dels serveis (educació, serveis socials ...). Impulsar la participació ciutadana (Pla Director de Participació), així com les polítiques que millorin la convivència, el civisme i cerquin una bona acollida als ciutadans/es nouvinguts/des.
Facilitar l’accés a un habitatge digne a un preu raonable ja sigui de venda o de lloguer, a partir de l’aplicació de Pla Local de l’Habitatge que ara actualitzarem amb els nous instruments que es desprenguin del Pacte Nacional per l’Habitatge i la nova Llei pel Dret a l’Habitatge (en tràmit parlamentari).
Incrementar i reforçar els instruments locals per augmentar la sostenibilitat de Terrassa i treballar amb eficàcia per mitigar els efectes del canvi climàtic: protecció del medi natural, gestió dels residus municipals, consum d’aigua, impuls de les energies renovables i del transport públic (actualització del Pla Director de Mobilitat als nous objectius), pla de xoc contra la contaminació atmosfèrica (decret del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya).
Clara aposta per avançar en la igualtat d’oportunitats entre dones i homes i en la feminització de la ciutat a partir de l’elaboració del Pla Transversal de Gènere que impregni l’acció de totes les regidories, i de l’inici dels treball per introduir el debat sobre els usos socials del temps per tal de fomentar la cohesió social, la paritat i la igualtat d’oportunitats (Pacte ciutadà sobre els Usos del Temps).
Fer de la creativitat, de la innovació i de la societat del coneixement elements centrals per crear activitat econòmica, cercant una més gran diversificació del teixit productiu de terrassa i posar en marxa noves polítiques actives d’ocupació i de formació (Campus Professional) amb capacitat per incorporar més ciutadanes i ciutadans al mercat de treball.

http://www.terrassa.cat/files/228-717-fitxer/pla_de_mandat_noportada.pdf?download=1



dilluns, 26 de novembre del 2007

ACORDS DE LA JUNTA DE PORTAVEUS.


Aquest dilluns 26 de novembre la Junta de Portaveus de l’Ajuntament ha aprovat dos acords. El primer d’ells, impulsat pel Grup Municipal d’ICV-EUiA, és una declaració amb motiu de la commemoració del Dia Internacional contra la Violència vers les Dones. En aquesta declaració, que ha tingut el suport de tots els grups municipals, es fa referència a l’Informe Romeva del Parlament Europeu sobre els feminicidis. L’informe que ha estat aprovat recentment ha estat elaborat per l’eurodiputat i vicepresident de la Comissió de Drets de les Dones i Igualtat de Gènere Raül Romeva (ICV), sobre els feminicidis a Mèxic i Amèrica Central, amb 560 vots favorables, només 4 en contra i 6 abstencions. L’informe Romeva s’adreça tant als governs de la regió com a les institucions europees; ja que La Unió Europea té acords amb Mèxic i Amèrica Central en matèria de drets humans. I demana que el tema sigui prioritari en l’agenda política de les relacions bilaterals.
D’altra banda la Junta de Portaveu també ha aprovat un acord que fa referència al caos a les rodalies de Renfe i la seva afectació a FGC. El text de l'acord parteix de l'aportació inicial i conjunta dels Grups Municipals d'ICV-EUiA i ERC en el que es demana que el servei torni a funcionar amb normalitat el més aviat possible, s’expressa la solidaritat de l’Ajuntament amb els usuaris/es afectats i es demana l’assumpció de responsabilitats polítiques i tècniques al Ministeri de Foment i a les empreses Adif i Renfe, començant per la destitució de la ministra Magdalena Álvarez. Aquest acord ha comptat amb el suport de tots els grups municipals tret del Grup Municipal del PSC.

dimecres, 21 de novembre del 2007

AMB LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE: TOLERÀNCIA ZERO!


Amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència vers les dones, la Regidoria de Polítiques de Gènere ha posat en marxa, un any més, una campanya contra la violència de gènere. La campanya enguany porta per lema "Amb la violència de gènere, tolerància zero" i es una crida a tota la ciutadania a mostrar el seu rebuig i actitud activa de denúncia davant de qualsevol indici i/o manifestació de violència vers les dones. Xerrades i tallers que abordaran la problemàtica de la violència de gènere des de diverses vessants composen el programa d’activitats que s’han organitzat conjuntament amb la Comissió de seguiment del Protocol d’atenció a les dones víctimes de violència domèstica. Des de la Regidoria de Polítiques de Gènere estem desenvolupant un seguit d’actuacions que venen a reforçar l’assistència integral que ja oferim des dels serveis municipals d’atenció a les dones que pateixen maltractaments. Fem així un pas endavant en aquest llarg camí que és la lluita per l’eradicació de la violència vers les dones.

DISSABTE 24 DE NOVEMBRE – 19 h
Concentració ciutadana contra la violència vers les dones i lectura del manifest
Lloc: Raval de Montserrat – Davant l’Ajuntament

dilluns, 19 de novembre del 2007

ABARATIM ELS PREUS DEL TRANSPORT PÚBLIC INTEGRAT



El Grup Municipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament proposa abaratir els preus del transport públic integrat per la ciutadania de Terrassa.
El Grup Municipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Terrassa presentarà en el proper ple de novembre una Proposta de Resolució per abaratir el cost del transport públic integrat que paguen els usuaris/es terrassencs/ques. Aquesta proposta pretén posar fi a una situació injusta i de discriminació pels terrassencs/ques que es va iniciar al 2001 amb l’aprovació per part de l’Autoritat del Transport Metropolità de les diverses zones tarifàries.
En l’any 2001 l’ATM va establir 6 zones tarifàries per calcular els preus dels diferents transports públics que participaven. En aquell moment RENFE va imposar com a condició per participar en la integració tarifària que s’utilitzessin les seves zones, el que va provocar que Terrassa s’ubiqués a la Zona 3, mentre que ciutats veïnes com Sabadell o Rubí es situessin en la Zona 2. Aquest salt de corones implica una discriminació de la ciutadania terrassenca ja que els preus en els seus desplaçaments són més cars sense una raó objectiva que ho justifiqui. Comparant els preus aprovats pel 2007 dels diferents títol integrats del transport públic els increments entre les zones 2 i 3 oscil·len entre el 26% i el 40%.
A partir d’aquests preus els terrassencs/ques que es desplacen a municipis com Sabadell, Rubí, Sant Cugat o Barcelona per motius laborals, d’estudi o d’oci, pateixen un sobrecost. També és constatable que la integració tarifària pel que fa a Terrassa va modificar els preus dels títols de FFGC en comparació amb Sabadell o Rubí que abans estaven en una mateixa corona tarifària i per tant va incrementar el seu cost. Avui és més car viatjar en transport públic a Sabadell, a Rubí, a la UAB o a Barcelona del que ho era abans de la integració tarifària.
Es per això que la Proposta de Resolució que presenta ICV-EUiA demana que en aquest marc de transferència i de futura gestió del servei de rodalies de RENFE per part de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Terrassa sol·liciti a l’ATM la revisió de la zonificació del transport públic en l’àrea metropolitana de Barcelona amb l’objectiu de que la ciutat de Terrassa sigui inclosa en la zona 2.
El Grup Municipal d’ICV-EUiA creu que ara és una bon moment per acabar amb aquesta injustícia donat que en aquestes setmanes, i a partir de les noves competències que recull l’Estatut de Catalunya, s’estan portant a terme les corresponents negociacions, dins de la Comissió d’Infrastructures entre l’Estat i la Generalitat de Catalunya, per tal de transferir el servei de rodalies de RENFE a la Generalitat de Catalunya a primers de 2008.

MANIFESTACIÓ CONTRA EL IV CINTURÓ.



Manel Pérez, Portaveu del Grup Municipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Terrassa, ha participat aquest darrer diumenge en la manifestació contra el IV Cinturó convocada a Granollers per la Campanya contra el IV Cinturó. En la manifestació han participat nombrosos càrrecs públics i membres de la coalició defensant les alternatives a aquesta infrastructura basades en el transport públic i la millora de l’actual xarxa de carreteres. L’objectiu és millorar la mobilitat de les persones entre les diverses ciutats i comarques que composen la segona corona metropolitana, però fer-ho amb una clara aposta pel transport públic i no causant més fractures en un territori ja saturat d’infrastructures viàries.
El projecte del IV Cinturó que divideix als socis del Govern de la Generalitat de Catalunya va provocar la constitució d’una comissió parlamentària entre el PSC, ERC, i ICV-EUiA, per consensuar quines han de ser les mesures tant viàries, com ferroviàries per millorar les comunicacions entre les comarques de la segona corona metropolitana. El PSC, però, continua defensant, al costat de CiU i PP, un projecte caduc de IV Cinturó que suposa una gran afectació al territori i continua incrementant l’oferta pel transport privat. Per la seva banda el Grup Parlamentari d’ICV-EUiA defensa que s’avanci en la definició del que ha de ser la Ronda Vallesana com a nou projecte més sostenible, més respectuós amb el territori i al servei de la comunicació entre les ciutats i pobles de la segona corona metropolitana.

dimecres, 14 de novembre del 2007

CANVI CLIMÀTIC: ACTUA JA!


Iniciativa per Catalunya Verds de Terrassa es vol sumar a la convocatòria impulsada per diferents organitzacions ecologistes, sindicals, socials i ciutadanes consistent en una apagada elèctrica el dijous 15 de novembre de 5 minuts (de 20,00h a 20,05h) amb el lema “Davant el canvi climàtic: actua ja!”.
La iniciativa s’ha endegat amb motiu de la reunió mundial del IPCC, Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides, recentment guardonat amb el Premio Nobel de la Pau, que es celebra aquesta setmana a València. En aquesta reunió es presentarà i aprovarà el IV Informe d’Avaluació, la conclusió del que sabem sobre el canvi climàtic i l’acció humana necessària i imprescindible per evitar-ho i reduir el seu impacte.
Així mateix ICV, mitjançant el portaveu del Grup Municipal d’ICV-EUiA, ha proposat a la resta de grups municipals que l’Ajuntament de Terrassa s’adhereixi a aquesta iniciativa fent efectiva l’apagada i fent difusió de la iniciativa i els seus objectius entre la ciutadania. D’aquesta manera l’Ajuntament de Terrassa pot reafirmar el seu compromís en l’acció contra el canvi climàtic.
ICV creu força encertada aquesta iniciativa social que persegueix una mobilització cívica per pressionar a les administracions regionals, estatals i internacionals per adoptar compromissos, mesures decidides i concretes per impedir el canvi climàtic i reduir el seu impacte. La convocatòria és oberta i consisteix en la desconnexió del consum elèctric als habitatges, centres de treball i equipaments durant aquest període de cinc minuts.
ICV vol convidar a sumar-se a aquesta convocatòria a totes les persones i entitats que vulguin cridar l’atenció de la societat i les institucions sobre la necessitat de prendre mesures urgents davant l’amenaça del canvi climàtic.
Terrassa, 13 de novembre de 2007

dimarts, 13 de novembre del 2007

XERRADA A TERRASSA: “FEMINICIDIS, UN PROBLEMA GLOBAL”



Dones amb Iniciativa, amb la col·laboració del Grup d'Els Verds i Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu, ha organitzat una xerrada- col·loqui sota el títol "Feminicidis: un problema global" en la que han participat Alba Estela Maldonado, Diputada a Guatemala per la Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca (URNG) i Fabiola Gil, Responsable de Dones amb Iniciativa a Terrassa i regidora de Polítiques de Gènere a l'Ajuntament de Terrassa.L'acte ha abordat la dura realitat dels assassinats de dones a Centreamèrica (els feminicidis) i la violència cap a les dones com un fenomen estès a les societats mundials. L’acte s'emmarca en la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència vers les dones, i s’ha celebrat a la Sala Diesel del Museo Nacional de la Ciència i la Tècnica ubicat a Terrassa.
En primer lloc Fabiola Gil ha presentat l’acte i l’ha emmarcat en la campanya nacional que està duent a terme Dones amb Iniciativa en diverses localitats catalanes, destacant la importància que tè avui fer visible el problema global que representa la violència contra les dones i la necessitat de treballar des d’una visió àmplia. En aquest sentit ha destacat l’informe sobre feminicidis que ha aprovat recentment el Parlament Europeu sota la coordinació de Raül Romeva, eurodiputat d’ICV.
La diputada Alba Maldonado ens ha explicat la realitat social de "no guerra" en la que viu avui Guatemala desprès d’un llarg i sagnant conflicte civil, del constant debilitament dels serveis públics i del mateix estat davant els alts índex de violència i de processos de privatització de serveis públics tant bàsics com els de l’educació, la sanitat i la seguretat pública. Tot i que a Guatemala les dades sobre les dones assassinades no són tractades amb la rigorositat que es mereixen, i els processos judicials i d’investigació d’aquests assassinats no són rigorosos, Alba Maldonado ha realitzat estudis a partir de les dades de la policia nacional i ha pogut establir diversos perfils de les dones assassinades. En les seves conclusions destaquen el fet de que una bona part de les dones són assassinades al carrer i per arma de foc donada l’enorme presència d’armes a la societat guatemalenca. La majoria de les dones assassinades tenen entre 16 i 35 anys. Ha destacat que ha Guatemala encara existeixen amplis sectors de la població que no són conscients de la problemàtica, tot i que s’han fet avenços en els darrers anys.
El públic assistent a la xerrada- col·loqui ha plantejat a la diputada diverses preguntes per a conèixer més de prop la realitat de Guatemala i el problema del feminicidi. En les seves darreres paraules Alba Maldonado ha destacat la importància de l’informe sobre feminicidis del Parlament Europeu que dona visibilitat a la problemàtica i representa un valuós mecanisme de solidaritat i de pressió al govern de Guatemala per a que incrementi les polítiques públiques per eradicar la violència contra les dones.

dimecres, 7 de novembre del 2007

ECOINNOVACIÓ


Ni temps de lírica, ni temps de frivolitat, la "veritat incòmoda sobre canvi climàtic" és un fet evident i colpidor: l’activitat humana, abocant gasos d’efecte hivernacle, ha produït canvis que afecten seriosament els ecosistemes naturals i posen en perill el mateix desenvolupament econòmic i social, la salut i el benestar de la humanitat.
Poca broma. Els científics (Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic de NU –IPCC) exigeixen mesures a nivell mundial, i el Programa europeu sobre canvi climàtic (PECC) incorpora polítiques i compromisos avaluables. Aquest és el camí.
Cal dir-ho ben clar. Aquesta veritat incòmoda ens aboca a canviar radicalment de perspectiva: no podem créixer i produir seguint la lògica i models actuals, profundament depredadors i malgastadors de recursos, i per altre banda, hem d’abandonar també qualsevol actitud passiva, indiferent o inhibidora (ja s’ho faran els governs mundials!).
L’informe Stern, on s’analitzen els aspectes econòmics del canvi climàtic, afirma que "els beneficis de l’adopció ràpida de mesures de mitigació per reduir les emissions, a més a més de representar un repte d’enorme magnitud a escala global, obre una amplia gamma d’oportunitats" que cal explorar amb talent, innovació i compromís.
La Comissió Europea a la seva comunicació sobre "les regions i el canvi econòmic", ha marcat 30 temes prioritaris, entre ells els "d’afavorir una economia baixa en emissions de carboni" el que vol dir: estalvi, eficiència energètica i foment de les renovables. Una voluntat que es pot traduir en un bon grapat de programes, projectes i iniciatives per promoure idees innovadores, serveis innovadors, tecnologies aplicades innovadores.
La Convenció catalana del canvi climàtic, ha plantejat recentment un Pla d’acció per a la mitigació del canvi climàtic 2008-2012. Totes les administracions, les empreses, els actors socials i ciutadans estem convocats a participar, i actuar amb urgència per emprendre mesures que permetin reduir les emissions. I el que és més rellevant: a aprofitar a fons tos els recursos i oportunitats. A convertir aquest repte en una gran oportunitat.
Terrassa, una ciutat singular per la seva trajectòria industrial que ha sabut adaptar-se als nous temps i fer una aposta decidida per la societat del coneixement, ha d’aspirar, ara, a fer de l’economia del canvi climàtic, un factor de canvi, d’innovació, un veritable catalitzador de noves oportunitats. Tenim centres tecnològics, institucions, entitats i empreses de llarg recorregut a la nostra història local, tenim un potent campus universitari vinculat als nous reptes de transformació de la ciutat. Terrassa, amb un patrimoni singular sorgit de la revolució industrial, pot convertir-se, ha de convertir-se en ciutat líder d’aquest canvi per una nova economia, la de la modernització ecològica.
El creixement econòmic dels darrers cicles sustentat en la urbanització intensiva del territori, ha tocat sostre. També determinats models urbans. És raonable que els cotxes ocupin el 60 % de l’espai urbà?. Aquest canvi de cicle, com afirmen molts experts, ha d’alliberar molts recursos, moltes capacitats, que podem transferir, invertir en els nous reptes i noves oportunitats associades al canvi econòmic per mitigar el canvi climàtic. Aquest és el tren de gran velocitat que no podem perdre. A Catalunya, encara que tímidament hem començat a avançar en aquesta direcció, l’any 2006 el nostre PIB va créixer un 3,9%, però el consum energètic es va reduir en un 0,1%, el que significa que aprofitem millor els recursos.
L’ecotecnologia , totes aquelles tecnologies que ajudin a millorar ambientalment els nostres sistemes productius, i especialment les que han de permetre reduir la intensitat energètica associada als nostres productes (Circutor i la seva Guia per optimitzar els recursos energètics és un excel·lent exemple); i la innovació, entesa com a la capacitat de produir noves idees, noves formes d’organització, nous dissenys i nous productes (a casa nostra hem vist diferents exemples i possibilitats en el camp tèxtil), han de propiciar un nou referent: l’ecoinnovació, que vol dir "qualsevol innovació real o potencial que crea valor afegit i ajuda a reduir l’ús dels recursos naturals i en conseqüència la degradació ambiental. Es tracta del procés de modernització ecològica de la nostra economia.
L’Ajuntament de Terrassa, amb l’elaboració i aplicació del Pla d’Innovació de la ciutat, vol convocar a tots els agents econòmics i socials, i al conjunt de la ciutadania, a compartir aquest esforç mancomunat per fer de la ecoinnovació un factor de canvi generador de noves oportunitats, noves ocupacions i perfils professionals, nous itineraris formatius, nous serveis per la societat, i el que és fonamental, un factor generador de major benestar i cohesió social.


Manel Pérez,
Tinent d’alcalde, President de l’Àrea d’Innovació i Desenvolupament estratègic i econòmic, i Portaveu del Grup Municipal ICV-EUiA.

LLEI DE MEMÒRIA HISTÒRICA.



El passat dimecres 31 d’octubre el Congrés dels Diputats va aprovar la coneguda com Llei de la Memòria Històrica, amb el vot contrari del PP i ERC. Aquesta llei que ara ha de continuar la seva tramitació parlamentària (Senat i Congrés) suposa un avenç històric en l’assignatura pendent de recuperar la memòria històrica centrada en la lluita antifranquista, de reconèixer i honorar les seves víctimes, i d’iniciar polítiques públiques que donin resposta a un compromís ètic inajornable amb la memòria democràtica. En bona part aquesta llei ha estat possible per la insistència del Grup Parlamentari d’IU-ICV que malgrat totes les dificultats, ha tingut la intel·ligència suficient i la responsabilitat política que es mereix el tema per fer avançar la llei. Com ha dit Carlos Jiménez Villarejos, ex fiscal anticorrupció de l’Estat i un dels pares de la llei, mai un grup parlamentari tant reduït ha tingut tanta influència en la modificació d’una llei proposada pel govern central. Una proposta que arribava amb dos anys de retard, mancada d’ambició política i marcada pels complexes del PSOE.
No es tracta d’obrir velles ferides ni de respondre a sentiments de rancúnia ni a desitjos de venjança, però no podem confondre el perdó amb l’oblit i la amnistia amb l’amnèsia. És tracta de fer justícia a milers de dones i homes que van lluitar de forma incansable per les llibertats i els valors democràtics davant d’un règim dictatorial que va reprimir brutalment, durant quaranta anys, qualsevol defensa dels drets humans. Ja és prou significatiu que hagin passat més de 30 anys des de les primeres eleccions democràtiques per poder donar resposta, amb normalitat, a un compromís ètic. Encara avui la dreta i sectors eclesiàstics es manifesten contraris a fer el que han fet tots els països europeus que han patit dictadures, recuperar la memòria històrica, reconèixer a les víctimes i fer pedagogia per a que no torni a passar.
Per primera vegada en 30 anys el Congrés dels Diputats, mitjançant llei, condemna de forma clara i contundent el règim franquista, restaura i reconeix les seves víctimes i posa els fonaments per iniciar una política pública des de les institucions democràtiques (retirada de símbols, accés universal a tots els arxius relacionats, protocol per exhumacions i subvencions per fer-les possible). No hem estat capaços d’aconseguir la nul·litat per llei de tots els judicis i sentències franquistes, com era la nostra voluntat, però la llei obre la porta a presentar recursos davant de la justícia, ja que la llei estableix que els judicis franquistes van ser contraris a dret i per tant il·legals, i afirma que mai van tenir les característiques d’un judici just. D’altra i banda és important que la llei declari expressament la derogació de les lleis de repressió franquistes amb un doble objectiu: la formal expulsió de l’ordenament jurídic i que no es puguin invocar per part de les autoritats administratives i judicials. Un cop aprovada la llei definitivament hauria de ser el fiscal general de l’estat qui "de facto" iniciés la tramitació per aconseguir la nul·litat de tots els judicis i sentències produïdes sota el règim franquista. En tot cas, caldrà esperar a que el pas de la llei pel Senat i una altre vegada pel Congrés no desvirtualitzi el que ha costat tant consensuar i pugui ser recolzada per una amplia majoria parlamentària. No podem perdre l’oportunitat històrica de comptar amb aquesta llei que, malgrat les insuficiències, suposa un bon punt de partida.
A Catalunya tot aquest procés ha estat més diligent i positiu. Els dos governs d’esquerres ho tenien recollit en el seu acord de govern i la conselleria d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, dirigida per Joan Saura, ha estat el motor de la Llei del Memorial Democràtic aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 24 d’octubre amb un ampli consens. Les institucions catalanes són les primeres a l’estat que aproven una llei d’aquestes característiques. En el seu art 2 queden reflectides les seves funcions i objectius: «El Memorial Democràtic té per objecte desplegar les polítiques públiques del Govern adreçades a l’acció cívica de recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica, i en concret del coneixement del període de la Segona República, de la Generalitat republicana, de la Guerra Civil, de les víctimes del conflicte per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, de la repressió de la dictadura franquista, de l’exili i la deportació, de l’intent d’eliminar la llengua i la cultura catalanes, dels valors i les accions de l’antifranquisme i de totes les tradicions de la cultura democràtica, amb la finalitat de donar a conèixer d’una manera científica i objectiva el passat recent i estimular la comprensió del temps presents.»
Paco Morales,
President d’ICV Terrassa
(
http://elblogdepacomorales.blogspot.com)