dimarts, 11 de desembre del 2007

L’FP: LA NOSTRA PRIORITAT




Un dels objectius prioritaris del Grup Municipal d’ICV-EUiA és la revalorització i modernització de la formació professional com element central del sistema educatiu que ha de respondre a: 1- oferir a la joventut terrassenca una eina formativa de qualitat que contribueixi a augmentar els seus coneixements i les seves possibilitats d’accés al mercat de treball; 2- Adaptar l’oferta de formació professional a les necessitats de les empreses de Terrassa, posant l’accent en aquells sectors que més ocupació creen i en aquells altres que incorporen innovació tecnològica. Per això, entre d’altres actuacions, el nostre grup municipal ha estat capaç de consolidar i dinamitzar el Consell Municipal de la Formació Professional (com a marc de trobada de tots els agents interessats en la formació), i s’ha posat en marxa el Campus Professional com a nou equipament educatiu per donar cobertura a una nova oferta de formació professional, amb la implicació de tots els agents econòmics i socials de la ciutat.

Per això crec que és molt positiva l’aprovació per part del Govern de la Generalitat de Catalunya del Pla de Formació Professional 2007-2010, que preveu incrementar en un 40 per cent el nombre d'usuaris amb la incorporació de 300.000 nous estudiants. El pressupost previst pels pròxims 4 anys és 10 vegades superior al del pla anterior (més de 108 milions d’€) i vol facilitar l'entrada al mercat de treball dels estudiants adolescents que no disposen de títol dotant-los d'una qualificació que certifiqui els seus coneixements. D’altra banda per primera vegada el Pla preveu la convalidació entre les diferents disciplines de formació professional i l'adequació dels mètodes de reconeixement de les competències al sistema europeu de transferència de crèdits.

El Pla s'articula en 38 mesures que afecten els tres subsistemes de la Formació Professional -la inicial, la continuada i l'ocupacional- i que van acompanyades d'objectius específics a acomplir. En aquest sentit, el document és un instrument per a modernitzar i potenciar la Formació Professional, però també és un compromís de què al final del període es podrà mesurar clarament el grau d'assoliment dels objectius.

Sens dubte aquest nou Pla esdevindrà una potent eina per situar la Formació Professional en el lloc que li pertoca dins del sistema educatiu. Terrassa ha demostrat capacitat de lideratge en les polítiques locals de promoció de l'FP, sent avui un referent per a moltes ciutats catalanes. En aquest àmbit la participació i el protagonisme del territori i de l’administració local serà decisiva per assegurar els objectius del pla.

Pep Pàmies,
Regidor d'Educació de Terrassa