dimecres, 7 de novembre del 2007

ECOINNOVACIÓ


Ni temps de lírica, ni temps de frivolitat, la "veritat incòmoda sobre canvi climàtic" és un fet evident i colpidor: l’activitat humana, abocant gasos d’efecte hivernacle, ha produït canvis que afecten seriosament els ecosistemes naturals i posen en perill el mateix desenvolupament econòmic i social, la salut i el benestar de la humanitat.
Poca broma. Els científics (Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic de NU –IPCC) exigeixen mesures a nivell mundial, i el Programa europeu sobre canvi climàtic (PECC) incorpora polítiques i compromisos avaluables. Aquest és el camí.
Cal dir-ho ben clar. Aquesta veritat incòmoda ens aboca a canviar radicalment de perspectiva: no podem créixer i produir seguint la lògica i models actuals, profundament depredadors i malgastadors de recursos, i per altre banda, hem d’abandonar també qualsevol actitud passiva, indiferent o inhibidora (ja s’ho faran els governs mundials!).
L’informe Stern, on s’analitzen els aspectes econòmics del canvi climàtic, afirma que "els beneficis de l’adopció ràpida de mesures de mitigació per reduir les emissions, a més a més de representar un repte d’enorme magnitud a escala global, obre una amplia gamma d’oportunitats" que cal explorar amb talent, innovació i compromís.
La Comissió Europea a la seva comunicació sobre "les regions i el canvi econòmic", ha marcat 30 temes prioritaris, entre ells els "d’afavorir una economia baixa en emissions de carboni" el que vol dir: estalvi, eficiència energètica i foment de les renovables. Una voluntat que es pot traduir en un bon grapat de programes, projectes i iniciatives per promoure idees innovadores, serveis innovadors, tecnologies aplicades innovadores.
La Convenció catalana del canvi climàtic, ha plantejat recentment un Pla d’acció per a la mitigació del canvi climàtic 2008-2012. Totes les administracions, les empreses, els actors socials i ciutadans estem convocats a participar, i actuar amb urgència per emprendre mesures que permetin reduir les emissions. I el que és més rellevant: a aprofitar a fons tos els recursos i oportunitats. A convertir aquest repte en una gran oportunitat.
Terrassa, una ciutat singular per la seva trajectòria industrial que ha sabut adaptar-se als nous temps i fer una aposta decidida per la societat del coneixement, ha d’aspirar, ara, a fer de l’economia del canvi climàtic, un factor de canvi, d’innovació, un veritable catalitzador de noves oportunitats. Tenim centres tecnològics, institucions, entitats i empreses de llarg recorregut a la nostra història local, tenim un potent campus universitari vinculat als nous reptes de transformació de la ciutat. Terrassa, amb un patrimoni singular sorgit de la revolució industrial, pot convertir-se, ha de convertir-se en ciutat líder d’aquest canvi per una nova economia, la de la modernització ecològica.
El creixement econòmic dels darrers cicles sustentat en la urbanització intensiva del territori, ha tocat sostre. També determinats models urbans. És raonable que els cotxes ocupin el 60 % de l’espai urbà?. Aquest canvi de cicle, com afirmen molts experts, ha d’alliberar molts recursos, moltes capacitats, que podem transferir, invertir en els nous reptes i noves oportunitats associades al canvi econòmic per mitigar el canvi climàtic. Aquest és el tren de gran velocitat que no podem perdre. A Catalunya, encara que tímidament hem començat a avançar en aquesta direcció, l’any 2006 el nostre PIB va créixer un 3,9%, però el consum energètic es va reduir en un 0,1%, el que significa que aprofitem millor els recursos.
L’ecotecnologia , totes aquelles tecnologies que ajudin a millorar ambientalment els nostres sistemes productius, i especialment les que han de permetre reduir la intensitat energètica associada als nostres productes (Circutor i la seva Guia per optimitzar els recursos energètics és un excel·lent exemple); i la innovació, entesa com a la capacitat de produir noves idees, noves formes d’organització, nous dissenys i nous productes (a casa nostra hem vist diferents exemples i possibilitats en el camp tèxtil), han de propiciar un nou referent: l’ecoinnovació, que vol dir "qualsevol innovació real o potencial que crea valor afegit i ajuda a reduir l’ús dels recursos naturals i en conseqüència la degradació ambiental. Es tracta del procés de modernització ecològica de la nostra economia.
L’Ajuntament de Terrassa, amb l’elaboració i aplicació del Pla d’Innovació de la ciutat, vol convocar a tots els agents econòmics i socials, i al conjunt de la ciutadania, a compartir aquest esforç mancomunat per fer de la ecoinnovació un factor de canvi generador de noves oportunitats, noves ocupacions i perfils professionals, nous itineraris formatius, nous serveis per la societat, i el que és fonamental, un factor generador de major benestar i cohesió social.


Manel Pérez,
Tinent d’alcalde, President de l’Àrea d’Innovació i Desenvolupament estratègic i econòmic, i Portaveu del Grup Municipal ICV-EUiA.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Bienvenidos a la Blogosfera (también llamada Blogocosa).

Un blog es una buena herramienta de comunicación, pero no basta con poner la bombilla, hay que montar el circuito y enchufar los cables.

Primero las recomendaciones "limpias" : un blog solo no lo visita nadie, hay que estar en una comunidad que comparta intereses. Tampoco valen las comunidades cerradas, hay que abrirse al mundo. Así que os recomiendo que pidais el ingreso en Red de Blogs Progresistas: http://www.redprogresista.net/
Es una comunidad de referencia en España, gestionada con pluralidad e independencia y que les duele tanto a los de Red Liberal y liberalismo.org que ya la han hackeado alguna vez. Además hay que darse de alta en los directorios de blogs como: bitacoras.com y en todos los agregadores de feeds.

Rollos: Un blog es algo dinámico y rápido de leer. Para las parrafadas ya teneis http://www.iniciativa.cat/terrassa/ . El estilo del blog tiene que ser de unas cuantas lineas, enlazar a la "parrafada" en la web "oficial" y de abrir tema para que en los comentarios se produzca el debate. En el blog hay que sacar los temas que "encienden" y dejar que ardan solos. Como ejemplo a seguir de lo que es un buen blog: escolar.net (Nacho Escolar fue pionero hace años cuando era un currito de Informativos Telecinco, ahora que es director de Publico sigue siendo una referencia en la blogosfera)

Diseño: las plantillas de Blogger son bonitas, pero pobres. Hay que mejorar el diseño y la legibilidad. Los mejores blogs acaban optando por el blanco de fondo y letra negra.

Frikismo: los lectores de blogs son frikis, sino verian la tele como hacen las personas normales. Así que hay que meter frikismo en el blog: licencias Creative Commons, recomendaciones sobre software libre, enlace con webs que sean cools, videos de youtube, ...

Buena vecindad: ¿Quien tiene blogs en Terrassa? Pues hay que comentar en sus blogs y que ellos visiten el vuestro, aunque sean de tendencias políticas diferentes. Si se hace de buen rollo se multiplican las visitas y el debate se enriquece. Además hay que enlazar lo que otros escriban y comentarlo en tu blog (trackback, pingback son las palabras mágicas). En Terrassa hay una comunidad de referencia que es Kaosenlared, su blog informativo tiene más visitas que ninguna otra web de Terrassa. Hay que discutirles las noticias y enlazarlas, a la vez que se busque que ellos os enlacen, metiendo contenidos que puedan captar su interés.

Periodicidad: No hay que hacer cuatro post en un blog y dejarlo dormido. Hay que comprometerse a mantenerlo periodicamente. Si yo enlazo vuestro feed Atom en mi agregador (hay que irse familiarizando con estas palabrejas raras) y resulta que en una semana no recibo ningún post nuevo, pues lo borraré, dejando sitio a blogs más interesantes. Este es quizás el requisito más dificil para tener un blog, pero el más sencillo: si uno solo no puede escribir frecuentemente, que escriban muchos, y si un post largo es pesado, se hacen cortos y más amenos.

Y sobre todo, un blog no es un discurso, es un dialogo. La opinión del autor del blog es importante, pero tambien la de los comentaristas. Hay que responderles y fidelizarlos haciendoles caso, e incluso hablar de los temas que te propongan ellos (citandolos claro, que eso gusta y hay que mimarlos).

Bueno, ya os he metido mucho rollo, pero, como viejo blogger, si he aprendido algo es como no se debe hacer.

Un viejo amigo.

Anònim ha dit...

Upss, Postdata:

Veo que una de las recomendaciones ya la han puesto en practica en ICV, que es la de formar una comunidad de blogs: ecosocialistes.cat.

Al verla casi me meo de risa, porque se ha realizado con el software Feevy, desarrollado por la liberalisima Sociedad de las Indias Electrónicas, liderada por Mr Ciberpunk: David de Ugarte.

Ampliamos el curriculum de David de Ugarte: liberales.net (el primer agregador de blogs neoliberales y padre de liberalismo.org, Red Liberal y similares), principal opositor en la Red del proyecto de Ley de estatuto de Periodista que presentó el Grupo parlamentario de Izquierda Verde, patrocinador del nacimiento de Coalición Liberal (aquel fracaso de partido al estilo Bonino), etc...

Incluyendo en su curriculum la "ayuda" que hizo para el nacimiento del Planet de Red Progresista, que misteriosamente fue hackeado tiempo despues. Una ayuda envenenada si se confirmasen las sospechas de la mayoria de miembros de Red Progresista, que sospechamos que él fue la mano que puso el logo de Red Liberal en Red Progresista y se cargó el Planet.

Ahora con su software de Planet que le ha vendido a ICV, no me extrañaria que hubiese algún incidente extraño antes de algunos comicios electorales.

David de Ugarte le ha vendido su software a ICV, hilarante.

El mismo viejo amigo, ahora descojonado de risa.

Anònim ha dit...

[url=http://kfarbair.com][img]http://www.kfarbair.com/_images/_photos/photo_big7.jpg[/img][/url]

מלון [url=http://www.kfarbair.com]כפר בעיר[/url] - אווירה כפרית, [url=http://www.kfarbair.com/about.html]חדרים[/url] מרווחים, שירות חדרים, אינטימיות, שלווה, [url=http://kfarbair.com/services.html]שקט[/url] . אנו מספקים שירותי אירוח מיוחדים גם ישנו במקום שירות חדרים הכולל [url=http://www.kfarbair.com/eng/index.html]ארוחות רומנטיות[/url] במחירים מפתיעים אשר מוגשות ישירות לחדרכם!

לפרטים נא לפנות לעמוד המלון - [url=http://kfarbair.com]כפר בעיר[/url] [url=http://www.kfarbair.com/contact.html][img]http://www.kfarbair.com/_images/apixel.gif[/img][/url]

Anònim ha dit...

llegir tot el bloc, bastant bo